Hummersoppa

En hummersoppa som är mild samtidigt som den får en extra liten kick från konjaken på slutet. Det tar lite tid att förbereda denna soppa men den är inte svår att göra.

Den här soppan räcker för 6 personer om man vill ha en mindre förrätt, och för 4 personer om man vill ha en lite större förrätt.

sjalvstandighet6-hummersoppa

Börja med att koka en hummerfond. Och det gör du genom att först klyva en hummer (vi använde en färdigkokt fryst hummer som fått tina i kylskåp) och plocka bort hummerköttet. Är du osäker på hur du skall gå tillväga finns det bra instruktioner på t.ex. Youtube.

Spara hummerköttet tills senare. Ta tillvara skalresterna och tvätta bort inälvorna.

Till hummerfonden behöver du:

  • Skalet från hummer
  • 2 schalottenlökar, grovt hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 morötter, skurna i bitar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • några kvistar färsk timjan

Fräs lök, vitlök, morötter, hummerskal och tomatpuré i olja och smör tills det börjar få lite färg. Tillsätt sen vin, vatten och timjan. Låt fonden koka 30 minuter. När fonden har kokat klart drar du kastrullen av spisen och låter allt stå och dra sig i en timme.

Sila av buljongen. Nu har du ca 9-10 dl buljong. Häll buljongen i en ren kastrull och koka ner den till ca 6 dl.

Blanda sen ner 2 dl grädde och låt koka 5-10 minuter. Rör ner 1 msk smör och 2-3 msk konjak, salt och svartpeppar. Smaka av! Om du är nöjd med smaken men vill ha en tjockare soppa så reder du av med maizena. Vi använde 1½ msk maizena och fick en härligt krämig hummersoppa.

 

Servera soppan med hummerköttet som snabbt har fått steka i smör.

 

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: