Hamburgerbröd

Idag delar vi med oss av ett recept på ett fluffigt och gott hamburgerbröd som kommer från Jonas Crambys bok ”Texmex från gruden”. Det här receptet ger 6 lite större hamburgerbröd eller 8 mindre.

Du behöver:
2 ½ dl ljummet vatten
3 msk ljummen mjölk
2 tsk torrjäst
2½ msk strösocker
2 ägg (1 till degen och ett att pensla bröden med)
7 ½ dl vetemjöl
2 ½ msk smör
1 ½ tsk salt
Sesamfrö om du vill ha det på dina hamburgerbröd

Börja med att blanda samman vatten, mjölk torrjäst och socker. Låt stå i 10 minuter. Vispa  upp ägget i en skild kopp.

I en annan större bunke häller du mjölet. Nyp sen in smöret i mjölet, precis som när du gör en smulpaj. Blanda sen jästvätskan, ägget och saltet i mjölet. Bearbeta degen i en hushållsassistent eller för hand i 10 minuter. Degen skall vara lite kladdig när du är klar. Låt degen jäsa i 1-2 timmar.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i så många bitar du vill göra bröd av. Forma degbitarna till runda bullar och placera ut på en bakplåtsklädd bakplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i 1-2 timmar. OBS! Knåda inte degen för mycket, utan försök forma till bullar genom att ”vika” kanterna så att degen blir rund. Knådar du ur för mycket luft ur degen blir bröden lätt torra och tråkiga.

Sätt ugnen på 200 grader. I nedre delen av ugnen placerar du en form fylld med vatten på ugnsgallret. Pensla bröden försiktigt (akta så att du inte trycker ner brödet med penseln) med uppvispat ägg och strö på sesamfrö om du vill ha det.  När ugnen är varm gräddar du bröden i ca 15 minuter.

Burgare18 Burgare6

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: