Havtornsparfait med mandelflarn och hallonsås

Det här är en enkel version på havtornsparfait som du kan förbereda på förhand och bara ta fram ur frysen:

4 äggulor
1 dl socker
1,5 dl havtornssaft
4 dl vispad grädde

Rör ihop äggulor, socker och saft i ett varmt vattenbad till en tjock massa. Beroende på hur varmt vattnet är kan det ta 10-15 minuter. Ställ havtornssmeten att svalna och rör i den lite då och då. När smeten är kall, rör ned vispad grädde.Häll smeten i portionsformar och ställ i frysen. Parfaiten behöver frysas i några timmar innan du serverar den.

Kärlek9

Mandelflarnen behöver också göras på förhand. Till mandelflarnen behöver du:

50 g smör
50 g vetemjöl
50 g florsocker
50 g äggvita
1 uppvispat ägg
½ dl mandelspån

Smält smöret och rör sen ner vetemjöl. Tillsätt florsocker och sen äggvita. Låt degen stå i kylskåpet 4-5 timmar. Bred ut degen i en form som är ca 20 x 30 cm. Platta ut degen så platt som möjligt. Pensla degen med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda flarnen på 200 grader i ca 10 minuter. När de är gyllenbruna är de klara. Ta ut flarnet och skär det i passliga kexbitar. Låt flarnen svalna.

Hallonsåsen kan du göra strax innan servering. Den gör du genom att koka upp 2,5 dl frysta hallon med 1-2 msk florsocker och 1 msk vatten. Koka tills hallonen tinat ordentligt. Mixa hallonen till en slät smet. Vill du kan du ännu sila såsen.

Lägg sås i botten på en tallrik, lägg på parfait och toppa med ett mandelflarn.

Kärlek10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s