Havtornsparfait med mandelflarn och hallonsås

Det här är en enkel version på havtornsparfait som du kan förbereda på förhand och bara ta fram ur frysen:

4 äggulor
1 dl socker
1,5 dl havtornssaft
4 dl vispad grädde

Rör ihop äggulor, socker och saft i ett varmt vattenbad till en tjock massa. Beroende på hur varmt vattnet är kan det ta 10-15 minuter. Ställ havtornssmeten att svalna och rör i den lite då och då. När smeten är kall, rör ned vispad grädde.Häll smeten i portionsformar och ställ i frysen. Parfaiten behöver frysas i några timmar innan du serverar den.

Kärlek9

Mandelflarnen behöver också göras på förhand. Till mandelflarnen behöver du:

50 g smör
50 g vetemjöl
50 g florsocker
50 g äggvita
1 uppvispat ägg
½ dl mandelspån

Smält smöret och rör sen ner vetemjöl. Tillsätt florsocker och sen äggvita. Låt degen stå i kylskåpet 4-5 timmar. Bred ut degen i en form som är ca 20 x 30 cm. Platta ut degen så platt som möjligt. Pensla degen med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda flarnen på 200 grader i ca 10 minuter. När de är gyllenbruna är de klara. Ta ut flarnet och skär det i passliga kexbitar. Låt flarnen svalna.

Hallonsåsen kan du göra strax innan servering. Den gör du genom att koka upp 2,5 dl frysta hallon med 1-2 msk florsocker och 1 msk vatten. Koka tills hallonen tinat ordentligt. Mixa hallonen till en slät smet. Vill du kan du ännu sila såsen.

Lägg sås i botten på en tallrik, lägg på parfait och toppa med ett mandelflarn.

Kärlek10

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: