Hur du kokar sushiris

Att koka sushiris är lite annorlunda än att koka vanligt långkornigt ris. Det behöver lite mer arbete för att bli kladdigt och få bra smak.

Så här gör vi vårt sushiris:
7 dl sushiris
8-10 dl vatten
5 msk risvinäger
3 msk socker
1 msk salt

Skölj riset ordentligt i kallt vatten. Lägg sedan riset i en kastrull med 8 dl vatten. Koka upp riset och låt det koka ordentligt någon minut. Ta sedan ner värme och låt riset sjuda i 15 – 20 minuter. Rör om i kastrullen då och då under kokningen och späd med mera vatten om det behövs.

När riset är klart tar du kastrullen från plattan och lägger en kökshandduk mellan locket och kastrullen. Låt stå i åtminstone 10 minuter. Kökshandduken drar åt sig fukten i kastrullen och gör att riset blir torrt och kladdigt.

Under tiden värmer du risvinäger, socker och salt tills sockret har löst sig.

Bred ut riset på en ugnsplåt och fördela risvinägerblandningen i riset med hjälp av en stekspade. Låt riset kallna helt. Riset kallnar fortare om du brer ut det på en ugnsplåt och du får snabbare sätta igång med att göra dina sushin.

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: