Hjort med äpple- och sherrysky

Till varmrätt på en nyårsmiddag kan vi verkligen rekommendera hjort. Hjortkött som är stekt vackert rosa är både mört och smakrikt. Till hjortkött passar en sky med äpple och sherry bra!

Hjortfilén tillredde vi genom att först salta och peppra filén och sen bryna den på alla sidor. Sen fick den gå färdig i ugnen på 110 grader. Stick en termometer i den tjockaste delen på filén och när mätaren visar 58 grader tar du ut hjorten och lindar in den i folie. Låt köttet vila en god stund i folien innan servering. Skär i köttet i lite tjockare skivor och servera på äpple- och sherryskyn.

Nyår6

 

Sky:

2 schalottenlökar
2 äpplen
1 msk smör
2 dl vatten
1 msk viltfond
1 dl sherry
salt och peppar
½ msk maizena

Finhacka schalottenlöken och ett äpple, fräs i smör i en kastrull. Häll på vatten, fond och sherry. Låt koka ihop. Späd med vatten om du tycker att vätskan har kokat ihop för mycket. Sila bort löken och äppelbitarna. Red skyn med maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Skala det sista äpplet, skär det i tunna klyftor och lägg det i skyn vid servering.

Servera gärna denna rätt med smörstekta kantareller och pommes Anna.

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: