Ankbröst i portvinsås

Portvinsås

1 flaska rött vin
1 flaska portvin
4 schalottenlökar
2 tärningar hönsbuljong
En klick smör
Två nävar socker

Börja med att lägga i sockret i en kastrull och låt det smälta. Lägg i den hackade schalottenlöken och låt den karamelliseras i det smälta sockret. Häll i en flaska rödvin och hönsbuljongen och låt sedan koka ner till ca 3 dl. Tillsätt då en flaska portvin och koka igen ner till ca 3 dl. Sila av löken, om du vill kan du ta vara på den för att sedan även servera löken till ankan. Lägg till sist i en rejäl klick smör i såsen och rör om tills den blir blank och tjocknar.

Anka16

Anka

Vi hade tre ankbröst för 6 personer.

Börja med att skära ett snyggt rutmönster i fettsidan på ankbröstet. Lägg sedan ankbrösten i het stekpanna med fettsidan ner. Eftersom ankan är så fet behövs inget smör i stekpannan. Stek ankbrösten tills fettet blir gyllenbrunt. Salta och peppra på köttsidan.

Lägg sedan ankbrösten i ugnsform med köttsidan ner. Stek dem i ugnen på 150 grader med termometer till 53 grader. Låt sedan ankbrösten vila i folie i ca. 15 min innan du skär upp dem för servering.

Anka3

Anka10

 

 

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: