Beef Patties

Beef Patties – köttfärsfyllda piroger, är typisk Jamaicansk street food som du hittar längs med gatorna eller på stränderna på Jamaica. Vi åt våra beef patties samtidigt som vi avnjöt en god mojito eftersom pirogerna passar fint som drinktilltugg. Pirogerna skulle också fungera som bufférätt eller som picknickmat.

Västindiskt5

Degen:

450 g mjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
120 g kallt tärnat smör
120 ml kallt vatten.

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det kalla smöret i tärningar och arbeta in det i mjölet tills smöret är finfördelat i mjölet. Rör ner det kalla vattnet och arbeta ihop tills du får en jämn, lite kletig deg. Rulla degen till en rulle och ställ i kylskåp en timme.

Köttfärsfyllning:

400 köttfärs
3 klyftor vitlök
1 liten gul lök
1 cm riven färsk ingefära
1 stjälk selleri
1-2 habanera (eller chili)
2 msk tomatpure
2 msk soja
salt och svartpeppar
Chilipulver
2 salladslökar
1 uppvispat ägg till utbakning av pirogerna.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Finhacka lök, vitlök, habanero och selleri. Riv ingefäran. Stek tills löken och sellerin blir mjuk. Tillsätt sedan köttfärsen och stek den klar. Rör ner tomatpuré, chilipulver och soja. Salta och peppra. Låt koka ihop en liten stund och låt köttfärsfyllningen svalna något.
  • Finhacka vårlöken.

Gör dina piroger så här:

  • Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Kavla ut degen till runda cirklar. Fyll degen med köttfärs och strö över lite vårlök. Pensla degkanterna med lite uppvispat ägg och vik pirogen så den får formen av en halvmåne. Nyp ihop degkanterna och platta till dem med en gaffel.
  • Grädda pirogerna i 15-20 minuter.

Västindien1Västindiskt2

Och för att komma i rätt stämning, lyssna på den här låten 🙂

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: