Rostbiff med fikonsås och getostgratinerade potatishalvor

Till varmrätt på vår höstinspirerade middag valde vi att komponera ihop en måltid med den vinnande kombinationen av fikon och getost.

Dessa recept är jättebra att tillaga om du gör middag för många personer, dubblera då bara recepten. De här recepten är gjorda för 6 personer. Den här rätten är också lämplig eftersom du kan förbereda det mesta innan gästerna kommer. Rostbiff kan serveras kall, såsen kan du göra klar och sen bara värma på innan servering och potatisen kan du förbereda och sen bara gratinera dem 10 minuter innan servering.

Rostbiff med timjan och vitlök

1 kg rostbiff
salt
svartpeppar
½ kruka timjan
5 vitlöksklyftor

Gnid in salt och peppar i rostbiffen och bryn alla sidor snabbt i en stekpanna med lite olja och smör. Lägg rostbiffen på ett ugnssäkert fat och stick in en köttermometer i den tjockaste delen av rostbiffen. Strö kvistar av timjan och vitlöksklyftor runt rostbiffen. Stek rostbiffen i ugn på 125 grader. Vi ville ha vår rostbiff medium och härligt rosa inuti så vi tog rostbiffen ur ugnen när köttermometern visade på 60 grader. Vi lindade in rostbiffen i folie och lät den vila där tills vi var redo att servera den.

Trerätter1

Fikonsås

1 schalottenlök
6-7 färska fikon, grovhackade
1 msk smör till stekning
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl rödvin
2 msk fikonsylt
salt
svartpeppar
3 msk smör

Finhacka löken och stek den mjuk tillsammans. Tillsätt fikon, vatten, fond, vin och sylt. Låt puttra i ca 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät i en mixer och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt 3 msk smör och smaka av såsen. Salta och peppra såsen mera om det behövs.

Trerätter8Trerätter9

Getostgratinerade potatishalvor.

6 stora potatisar
250 g getost
2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
persilja

Tvätta potatisarna noga (behåll skalet på). Stick några håll i varje potatis med en gaffel. Baka potatisarna i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter. Potatisarna skall vara mjuka när du tar ut dem. Låt potatisarna svalna.

Mosa getosten och blanda ihop den med crème fraiche, salt och peppar. Dela potatisarna i halvor och gröp ur potatishalvorna. Blanda potatismoset med getostkrämen. Fyll de urgröpta potatishalvorna med getost- och potatisblandningen. Så här långt kan du förbereda på förhand. Gratinera sedan potatishalvorna på 250 grader i 8-10 minuter.

Trerätter7

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: