Krämig kantarellsoppa

Här kommer ett recept på en krämig kantarellsoppa med en gnutta sting. Den salta parmaskinkan passar fint till den krämiga kantarellsoppan som är mjuk och len i smaken. Lite chilipulver ger ett litet extra tryck i soppan och gör det lilla extra till smaken. Denna kantarellsoppa passar utmärkt som en förrätt eller som en god och värmande soppa till lunch.

Till soppan gjorde vi baguetteskivor med olivolja, vitlök och persilja.

Trerätter6

Kantarellsoppa
6 personer (om du serverar den som förrätt)

ca 2 dl tinade kantareller (1 liter om du använder färska)
1 stor eller 2 små schalottenlökar
3 msk smör
2 msk mjöl
1 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 tsk chilipulver
salt
vitpeppar
svartpeppar
(ev. maizena till redning)
Parmaskinka eller prosciutto till topping.

Finhacka löken och fräs den i smör tillsammans med de tinade kantarellerna. Rör i mjölet och tillsätt vinet och låt koka ett par minuter. Slå på vatten och kycklingfond och låt koka i ca. 10 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer. Salta och peppra soppan enligt tycke och smak. Tillsätt chilipulvret. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Smaka av ifall soppan behöver mera salt, peppar eller chilipulver.

Om du tycker att soppan är för lös kan du reda den med lite maizena. Vi blandade ca 1½ msk maizena i lite kallt vatten som vi sen vispade ner i soppan och så lät vi soppan koka ca 1 minut. Då fick den en krämig och fin konsistens. Råkar soppan bli för tjock kan du alltid späda ut den med lite mera grädde. Pröva dig fram tills du får den konsistens på soppan som du tycker om.

Stek parma eller prosciutto knaprigt i stekpanna och låt svalna på ett hushålspapper. Smula söner några av skivorna så att du får ett gott ”crunsch” att strö över soppan. Spara några hela skivor som dekoration. Lite timjan som topping på soppan är också gott!

Goda bröd till kantarellsoppan gör du enkelt genom att mixa lite olivolja och vitlök som du sen penslar över en baguette skurna i skivor. Strö på persilja och låt brödskivorna bli varma i ugnen på grilleffekt.

Trerätter5

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: