Lamm med rödlök- rödvinssås och ugnsbakad rotselleri

Åh den här varmrätten blev vi så nöjda med! En del av receptidén kommer också här från Mattias Larssons bok ”Fredagskockens helgmenyer – trerättersmiddagar med vintips”. I boken tipsar han om en kryddig röd rioja till lamm och det kan vi hålla med om. Det blev en fullträff!

vandag12

För 4 personer

Rödlöks- rödvinssåsen kan du förbereda och värma på innan servering.

1 liten rödlök, finhackad

2 msk smör

2 msk rödvinsvinäger

3 dl rödvin

2 dl kycklingbuljong (Vi använde 2 dl vatten och 1½-2 msk kycklingfond)

100 gram smör

Börja med att smälta 2 msk smör i en kastrull, fräs löken mjuk och glansig på medelvärme. Tillsätt rödvinsvinäger och rödvin och låt reducera nästan helt. Tillsätt kycklingbuljongen och koka några minuter. Sila sen bord löken och häll såsen i en ren kastrull. Låt såsen koka ytterligare några minuter. Klicka  ner smöret och red såsen med några matskedar maizena. Smaka av med salt.

Tillbehör till denna rätt blev ugnsbakad rotselleri, ugnsbakad jordärtskocka och ugnsbakad bananschalottenlök.

Skär några större bitar rotselleri per person, beräkna och skala några jordärtskockor per person. Sätt ugnen på 225 grader. Häll olivolja över rotsellerin och salta och peppra. Grädda i ugn till de börjar bli mjuka. Mot slutet skala och dela en bananschalottenlök mitt itu. Lägg in i ugnen med de övriga grönsakerna. Låt allt grädda klart i ugnen.

 

Stek lammfiléerna i en het stekpanna snabbt på vare sida. Salta och peppra. Grädda sen filéerna klara på 175 grader. Vi tog upp våra till ca 65 grader.

Skär upp och servera!

Vi toppade vår rätt med lite friterad palsternacka!

 

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: