Lakritskola och Havtornsfudge

Receptet på denna otroligt goda lakritskola har vi hittat på denna härliga blogg.

Du behöver:
1 1/2 dl turkisk peppar-karameller
3 dl muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Krossa turkisk peppar-karamellerna. Spara cirka 1/2 dl till att toppa kolan med. Häll upp smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar kulprovet, d.v.s. att om du häller ner en tesked av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner 1 dl av lakritspulvret tills allt smälter samman. Häll upp lakritssmeten i en form klädd i bakplåtspapper (cirka 15×30 cm). Strö över resterande lakritspulver och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar.

Julmys15

Receptet till havtornsfudgen hittade vi på denna ljuvliga blogg. Vi bytte endast ut frysta lingon mot frysta havtorn. Gillar man när det söta bryter av mot något riktigt syrligt skall man göra den här fudgen!

Här kommer receptet på fudgen:

3 dl socker
½ dl grädde
½ dl mjölk
1 msk sirap
50 g vitchoklad
50 g smör
4/5 dl frysta havtorn

Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull och koka upp blandningen till 125 grader. Rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör ner vitchoklad och smör till det smält. Låt blandningen svalna till 70 grader utan att röra om. När blandningen är 70 grader rör du ner de frysta bären och häller fudgen i en form klädd med bakplåtspapper. Låt fudgen bli kall i kylskåpet och skär den sen i bitar.

Julmys28

 

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: