Filodegsknyten på två sätt

Filodegsknyte med halloumi och basilika som serveras med en kryddig plommonchutney är ett recept som är hämtat ur boken ” Meze hos Halv Grek Plus Turk”. Vi åt också denna mezerätt när vi besökte restaurangen Halv Grek Plus Turk som ligger på Jungfrugatan 33 i Stockholm.

1 halloumiost
basilikablad
svartpeppar
ett filodegsark
matolja
1 äggula

Dela halloumiosten i stavar. Dela sedan ett ark filodeg i 3 delar och pensla degen med matolja. Lägg en bit halloumi på ett ark och lägg på 2-3 basilikablad och dra över lite svartpeppar. Linda ihop till ett knyte. Pensla med mera matolja om filodegen känns torr, annars smular den lätt sönder när du gör dina knyten. Vill du ha mera deg runt halloumin så delar du arken i två delar istället för tre delar. Lägg knytena på bakplåtspapper och pensla dem med äggula. Grädda knytena på 200 grader i 15-20 minuter. Knytena går också att fritera.

Filodegsknyten med fetaost och spenat

Gör som i receptet ovan med filodegen men fyll dem med mosad fetaost och finhackad spenat.

Chutney på plommon och valnötter

100 gram torkade plommon
50 gram krossade valnötter
1 kanelstång
½ dl risvinäger
5 hela nejlikor
2 kardemummakapslar (hittar du inte kardemummakapslar kan du ta lite malen kardemumma, ca ett kryddmått)
2 cm skivad ingefära
2 skivade vitlöksklyftor
½ finhackad chili
½ dl socker
3 dl vatten
2 msk hackad mynta
svartpeppar

Blanda allt utom myntan och koka på svag värme i cirka 25 minuter. Om du vill kan du mixa chutneyn när den har kokat färdigt. Blanda i myntan och låt chutneyn bli kall. Servera den med filodegsknytena med halloumi och basilika.

Libanesiskt13  Libanesiskt14

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: