Lammfärsbullar med tomatragu

Lammfärsbullar med tomatragu är gott att servera som en mezerätt. Men man kan också göra denna rätt och servera den till exempel med tabbouleh så har man en god middag! Inspiration till det här receptet är hämtat från kokboken ”Meze hos Halv Grek Plus Turk”. Dessa lammfärsbullar åt vi när vi besökte restaurangen Halv Grek Plus Turk i Stockholm. Om du besöker den restaurangen rekommenderar vi att du beställer in denna mezerätt.

Libanesiskt12

Till lammfärsbullarna behöver du:

500 gram lammfärs
2 skivor dagsgammalt bröd
1 ägg
½ dl mjölk eller vatten
2-3 finhackade vitlökslyftor
1 finhackad chili
1 msk spiskummin
1 stor näve finhackad mynta
Salt och peppar

Blötlägg brödet i mjölken och finfördela med en gaffel. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda noggrant till en slät smet. Stek en provbit i lite olja och smaka av om den behöver mera smaksättning. När du är nöjd med smaken på färsen rullar du den till små köttbullar och steker dem i olivolja.

Tomatragu

2 burkar hela tomater
2 grovt hackade gula lökar
3 grovt hackade vitlöksklyftor
1 grovt hackad chili (vi satte också till en bit torkad rökt chili för lite extra sting)
4 cm grovt hackad ingefära
½ dl olivolja
1 msk socker
Salt och svartpeppar

Stek löken på svag värme tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt chili och ingefära och låt steka i två minuter. Tillsätt tomaterna och låt ragun koka på svag värme i cirka 45 minuter. Salta, peppra och sockra. Smaka av tills du är nöjd med smaken och mixa sen ragun slät med en stavmixer.

Servera tomatragun tillsammans med lammfärsbullarna.

Libanesiskt11

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: