Knaprigt och gott knäckebröd

Det här receptet hittades en gång i tiderna här och har sen dess varit en favorit. Det här receptet ger ett tunt, knaprigt knäckebröd med en jättegod yta. Perfekt också som hemgjord julklapp!

julknäcke_Fotor

Så här gör du det goda knäckebrödet:

50 g jäst
10 dl ljummet vatten
13 dl rågmjöl
13 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt + till utbakning
1 dl linfrö + till utbakning
4 dl solroskärnor + till utbakning
4 dl sesamfrö + till utbakning

Rosta gärna solroskärnor och sesamfrö innan du gör degen för att lyfta fram smaken i fröna. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Rulla ut degen och dela den i bitar på ca 100 gram styck. Kavla ut dem till tunna plattor. Här kan du välja om du gräddar hela plattor som du sen bryter i bitar eller om du gör färdiga ”knäckerutor” som vi gjorde. Pensla brödet med vatten och strö på linfrö, solroskärnor och sesamfrö. Strö över flingsalt.

Grädda på 200 grader ca 6-7 minuter på varje sida. Knäckebrödet ska vara hårt och gärna lite brunt när du tar det ur ugnen.

Det här knäckebrödet är jättegott med en marmelad och lagrad ost. Så vill du göra en uppskattad julklapp så baka det här knäcket och gör den här juliga marmeladen och ge bort dem tillsammans med en god ost.

 

Författare: Hallon & Praliner

Välkomna till Hallon & Praliner. Vi är tre vänner som älskar att planera, tillaga och äta middagar, gärna middagar med ett tema och med det lilla extra. Våra middagar ger oss mycket livsglädje och vi vill gärna att ni ska få ta del av dem, hoppas vi kan inspirera. Följ oss också på Instagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: